WAAROM YOYOGA

“Yoga is voor iedereen – of je nu lang bent of kort, dik of dun.”

Om te beginnen met yoga, kan je het beste gewoon: beginnen! Je komt zoals je bent, en je bent goed zoals je bent. Kinderen die vroeg beginnen met yoga zijn in één essentieel opzicht anders dan volwassenen: ze zijn veel minder bang aangelegd. Waar een volwassene gruwt bij het idee van een handstand, springt een kind er met een grote glimlach in. Vallen ze, dan proberen ze het gewoon weer opnieuw. Het met vallen en opstaan aanleren van een yogahouding leert kinderen om te gaan met eventuele angst door iets aan te gaan en niet te vermijden. Ook leren we dat iemand niet “beter” of “mooier” is, maar zichzelf en uniek en dus anders.

“Yoga maakt je blij – de slappe lach mag!”

Kinderyoga is zoals kinderen zijn: speels, grappig, uitdagend, nieuwsgierig en soms plotsklaps intens serieus. Soms doen onze knuffeldieren mee, zijn er ballonnen of kleurpotloden. Soms ga ik dieper in op de dingen die het leven ons aanreikt. Het aanbod van het kind is hierin leidend. De ene les kom je vrolijk binnen, de andere les ben je moe of misschien een beetje verdrietig. In iedere les is er ruimte om die gevoelens te exploreren, en leren we: yoga is er altijd en mijn gevoelens zijn van voorbijgaande aard. Vandaag ben ik verdrietig, en morgen is dat weer anders. Yoga is spelen en leren. Al lerend spelen we. Al spelend leren we.

“Yoga kan je niet ‘fout’ doen – we leren door te proberen.”

Kinderen die op jonge leeftijd op hoog niveau een sport beoefenen ervaren veel prestatiedruk. Natuurlijk is het voor een kind belangrijk om te leren hoe te winnen en hoe sportief te verliezen, maar sport kan ook over-competitief worden. Yoga focust op méér dan sportieve prestaties. We werken aan het zelfvertrouwen, ontdekken wat ons lijf kan en wil – in plaats van wat het allemaal nog niet kan. Elke beweging, groot of klein, is een succes. Stil zitten in een meditatieve houding is soms nog moeilijker als op je hoofd staan. De uitdaging in de yoga-les is tweevoudig: je kracht vergroten en delen met de groep, maar ook je zwaktes erkennen en die op durven te zoeken.

“Yoga maakt je sterk – om te doen waar je nu nog van droomt.”

Kinderen zitten (en hangen) steeds vaker en steeds langer op stoelen, achter een computer, tablet of mobiele telefoon. Hierdoor lopen ze grotere kans op het ontwikkeling van onnodige spanning in het bovenlichaam en het vergroot de druk op de ruggengraat. Yoga verlicht deze druk. Tijdens de yogalessen werken we aan het versterken van de spieren, met name die van het centrum. Deze spieren zijn belangrijk voor de lichaamshouding en balans. De gevorderde kleine yogi heeft steeds meer spierkracht nodig voor de houdingen. We werken aan lichaamsbewustzijn en motorische vaardigheden waar uw kind levenslang mee verder kan.

“Yoga is geen wedstrijd – je hoeft even niet de beste van de klas te zijn.”

Geef uw kind een uurtje per week vrij van alle verwachtingen die we van ze hebben. Ze willen zo graag even niets ‘moeten’ maar gewoon ‘zijn’. Eigenlijk lijkt hun kleine volle leventje al best veel op dat van volwassenen. Geef ze de tijd.

“Yoga helpt bij stress – minder buikpijn en beter slapen.”

Komt uw zoon of dochter moeizaam tot rust? Gaat uw kind met buikpijn naar school? In de yoga-les introduceer ik technieken die uw kind buiten de les kan gebruiken als het in een stressvolle situatie terecht komt, bijvoorbeeld als het wordt gepest of een toets moet doen. Er zijn specifieke yogahoudingen die een kind tot rust kunnen brengen. Als uw kind moeilijk in slaap komt kunt u de oefeningen thuis samen voor bedtijd doen. Uiteindelijk zal de slaap dieper worden en rust uw kind beter uit.

“Yoga geeft je meer adem – en je eigen stem.“

We zijn allemaal wel eens boos. Soms verliezen we ons geduld. Stampen we op de grond. Yoga leert uw kind om te gaan met spanning, zowel op de mat als buiten de les. Ik geef verschillende soorten meditatie- , visualisatie- en ademhalingstechnieken. Ik stimuleer uw kind gevoelens te benoemen of vorm te geven in een tekening of beweging. Uw kind leert geduld te betrachten door nieuwe dingen uit te proberen: dingen die moeilijk zijn en misschien niet direct lukken. Ik kan uw kind kalmerende technieken aanreiken die u samen met uw kind kan gebruiken als uw kind een emotionele uitbarsting heeft. In de les leren we ons bewust te worden van de eigen adem en hoe er controle over uit te oefenen. Dit zijn technieken waar uw kind zijn of haar hele leven baat bij heeft.

“Yoga maakt je lenig in je lijf – en in je hoofd. Kan dat? Ja, dat kan!”

Elke keer als we iets nieuws proberen en leren (of dat nu yoga is, voetbal of wiskunde) maakt ons brein een nieuwe verbinding, als een weg tussen A en B. Leren houdt ons brein soepel en flexibel. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Het rekken en strekken van de spieren in de yoga-les in combinatie met gerichte ademhaling verbetert de flexibiliteit van de spieren en is goed ter voorkoming van (sport)blessures. Ik neem de tijd om uw kind te leren hoe het op slechts één ding concentreert. In deze moderne wereld is dat een onmisbare vaardigheid. We leren te letten op een kleine beweging, we leren de aparte spieren te onderscheiden. Stapje voor stapje raakt uw kind bekender met het eigen lichaam. We leren de focus te leggen op wat er van binnen gebeurt in plaats van buiten ons om.

“Yoga geeft je zelfvertrouwen – jij bent al goed zoals je bent.”

In yoga leren we het hier en nu te accepteren – “Dit is waar ik nu ben en dat is prima.” Uw kind leert stapje voor stapje te luisteren naar het eigen lichaam en gedachten. Het zal al snel merken waar zijn of haar kracht ligt en ook dat dat bij iedereen anders is. We verkennen grenzen en verleggen ze. Een moeilijke houding die lukt geeft uw kind zelfvertrouwen. Het lichaamsbewustzijn en de lichaamsintelligentie worden verhoogd. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die aan yoga doen een beter zelfbeeld hebben.

“Yoga is voor iedereen – en speciaal voor jou.”

In de yoga-les ligt de focus op het individu. We hoeven niet allemaal hetzelfde te doen, want een houding is voor iedereen anders en op een andere manier uitdagend. Binnen de groep leg je je eigen weg af. Elk kind krijgt apart feedback en gaat met vernieuwde energie naar buiten.

“Yoga is leuk!”

Yoga is speeltijd en niet de hele tijd serieus. We leren dat je kan vallen en ook weer op kan staan. Uw kind wordt aangemoedigd om op eigen niveau vooruit te gaan. We steunen en respecteren elkaar. We werken aan een positief wereldbeeld. Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga helpt bij de bestrijding van depressieve gevoelens. Kinderen die op regelmatige basis yoga doen voelen zich aantoonbaar gelukkiger.

yoyoga-banner

yoyoga-banner3

yoyoga-banner2

yoyoga-banner6